Regionalne Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu
Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
mają zaszczyt zaprosić na
SYMPOZJUM NAUKOWE
pod tytułem
„Kurpie Zielone – kulinaria i tradycje regionu”
Termin: 25 sierpnia 2018 roku, od godz. 10.00
Miejsce: Sala Widowiskowa RCKK, Plac Wolności 58, Myszyniec
Wykłady przedstawią:
- Burmistrz Myszyńca Bogdan Glinka – oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników, temat konferencji: „Informacja o strategicznym rozwoju Miasta i Gminy Myszyniec z uwzględnieniem XXV-lecia odzyskania praw miejskich Myszyńca”
- Dyrektor RCKK w Myszyńcu Zdzisław Ścibek – „Instytucjonalne i społeczne wsparcie utrwalania tradycji i rozwoju dziedzictwa kulturowego”
- Ks dr Zbigniew Jaroszewski – „Rola Kościoła w zachowaniu tożsamości przez wieki i w ostatnim stuleciu”
- Prof.dr hab. Franciszek Midura – „Tradycje Kurpi Zielonych atrakcją turystyczną Mazowsza i Podlasia”
- Dr Aleksy Chmiel - „Dziedzictwo kulinarne Kuchni Mazowieckiej w latach 1918- 1939”
- Prof. dr hab. J. Grochowicz – „Walory współczesnej Kuchni Kurpi Zielonych i imprezy z nią związane, jako atrakcyjny produkt turystyczny”.
Druga część konferencji przeznaczona jest na dyskusję na temat warunków i możliwości dalszego aktywnego promowania atrakcyjności Kurpi Zielonych. Wszystkich Uczestników zapraszamy do przedstawienia swoich pomysłów i propozycji.
Sympozjum odbywa się w ramach 41. Miodobrania Kurpiowskiego. Udział w sympozjum jest bezpłatny.
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z dopiskiem „Sympozjum naukowe”. Zgłoszenia będą przyjmowane do 20 sierpnia.