Uczniowie klas II-III wzięli udział w projekcie kulinarnym „Mistrzowie kuchni” prowadzonym przez panią dyrektor, Izabelę Drężek. Pod jej okiem, przy wsparciu rodziców, dzieci uczyły się przygotowywania wypieków: pizzy, ciast i pierniczków świątecznych. Ubrane jak na prawdziwych kucharzy przystało, wyposażone w przepisy, potrzebne składniki i przybory, przystąpiły do pracy. Każdy z „małych piekarzy” mógł zagnieść ciasto , wybrać ulubione dodatki, ozdobić własnoręcznie zrobione przysmaki, a na koniec zjeść ze smakiem pyszną „zebrę”, pizzerinkę i „piernikowego ludzika”. Także uczniowie klas starszych, wraz z p. Bożeną Mróz i mamami, piekli tradycyjne pierniczki, którymi kiedyś ozdabiano drzewka bożonarodzeniowe. Smakowały wyśmienicie!
Pomysł robienia domowych wypieków przypadł dzieciom do gustu, a to, czego się nauczyły, z pewnością wykorzystają przygotowując świąteczne potrawy.
Opracowała: Justyna Śniadach