W związku z sytuacją epidemiologiczną jaka ma miejsce na terenie Polski, z inicjatywy Pana Burmistrza Myszyńca Sławomira Ceberka i Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ostrołęce Józefa Białowąsa w Regionalnym Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu, odbyło się szkolenie dla rolników gminy Myszyniec. Szkolenie prowadził Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrołęce. Na wstępie poinformował słuchaczy o sytuacji epidemiologicznej w Europie, Polsce, powiecie ostrołęckim, dotyczącej chorób zakaźnych zwierząt. Omówił między innymi objawy wybranych chorób zakaźnych zwierząt, postępowania w przypadku ich wykrycia oraz metod zapobiegania ograniczające ryzyko zachorowań zwierząt gospodarskich. Przedstawił następnie jakie zagrożenia hodowlane i ekonomiczne będą następstwem pojawienia się chorób zakaźnych, koncentrując się na chorobie niebieskiego języka i pryszczycy. Duży nacisk położył na przestrzeganie zasad bioasekuracji w hodowli bydła mlecznego. Przestrzegał przed lekkomyślnym postępowaniem przy obrocie bydła i stosowaniu środków odkażających i dezynfekcyjnych.
Po zakończeniu szkolenia odbyło się spotkanie robocze Pana Burmistrza i Powiatowego Lekarza Weterynarii, na którym szczegółowo omówiono współpracę na rzecz hodowców bydła gminy Myszyniec.
Przypomnijmy:
Choroba niebieskiego języka – jest chorobą wirusową zwierząt przeżuwających, zarówno domowych jak i dzikich. Chorują na nią bydło, owce i kozy, ale także sarny, jelenie, afrykańskie antylopy czy wielbłądy. Zwierzęta nie zarażają się bezpośrednio od siebie, a jedynie poprzez owady kłująco-ssące z rodzaju Culicoides oraz poprzez krew lub nasienie. Choroba nie przenosi się na ludzi oraz na inne gatunki zwierząt gospodarskich i domowych, oznacza to, że mięso, mleko, skóry i wełna oraz inne produkty pochodzące od przeżuwaczy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Pryszczyca (ang. Foot - adn – Mouth - Disease – FMD) – wybitnie zakaźna choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych, zarówno hodowlanych: bydło, owiec, kóz, świnie jaki i dzikich: jeleni, saren, dzików, bawołów, antylop. Do zakażenia dochodzi zwykle przez uszkodzoną skórę, błony śluzowe górnych odcinków przewodu pokarmowego. Okres inkubacji wynosi 2-14 dni. Objawy kliniczne i ich nasilanie zależą od szczepu wirusa, odporności zwierzęcia, jego rasy i wieku.
U bydła w przebiegu ostrym choroby do typowych objawów klinicznych należą: gorączka koło 41˚C, brak apetytu, obfite ślinienie, pęcherze nadżerki na języku, wargach i podniebieniu, na racicach: w szparze między racicznej i na koronce racic, oraz na strzykach i wymieniu. Po przechorowaniu występuję: przewlekłe kulawizny, słabe przyrosty masy ciała oraz trwała utrata wydajności mlecznej krów. W postaci ostrej objawy mogą być silniej wyrażone, może nawet dochodzić do zejść śmiertelnych zwierząt dorosłych: w przebiegu łagodnym mogą nawet być niezauważane. Zwierzęta młode są bardzo wrażliwe i często padają z powodu zapalenia mięśnia sercowego wywołanego przez wirusy.